Handla tryggt. 
Frakt från endast 29:-
Fri frakt från 350:-

Frakt från endast 29 kronor!
Fri frakt från 350 kronor!
Snabba leveranser!
Många trygga betalsätt du kan lita på.

Gillar giraffer strumpor?

Föregående
Nästa

Visste du att den vackra och ståtliga giraffen är det högsta nu levande djuret på jorden?

En giraff kan bli över fem meter hög – högre än femman på ett hopptorn.  På Youtube-filmen här visar Måns Zelmerlöw hur det är att hoppa från den höjden.

Tänk dig att hela tiden, varje dag, gå omkring med den svindeln! Stackars giraffer! Giraffen, Giraffa camelopardalis på latin, äter mest löv från träd och buskar. Det är därför de har så ståtliga och långa halsar – för att de ska nå upp till maten.

Så stor är en giraff

Löven plockar giraffen med sin rejäla, blåsvarta tunga. Den kan bli nästan en halv meter lång!

Mankhöjden, alltså höjden upp till punkten där halsen tar vid, är mellan 2,4 och 3,7 meter. Sedan kommer den ståtliga halsen, med en höjd på upp till 2,4 meter.

Det betyder att kill-girafferna i genomsnitt blir 5,3 meter höga. Tjejerna blir runt 4,3 meter höga.

En vuxen giraff väger mellan 1100 och 1900 kilo, medan en liten babygiraff bara väger 45 – 70 kilo.

Att halsen kan vara så lång, beror på att halskotorna är väldigt mycket längre än andra djurs. Giraffen har nämligen, som nästan alla andra däggdjur, sju halskotor.

Hur fort springer giraffen?

Tack vare sin kroppsbyggnad är giraffen ganska snabb, i varje fall vid korta sträckor. Den högsta hastigheten som man har mätt för en giraff är 56 km/h, vilket är snabbare än en tävlingshäst. På korta sträckor går det långsammare – omkring 15 km/h.

En sak som giraffer har det jobbigt med, är att dricka. Tänk dig själv att böja dig fem meter för att få i dig vatten!  Som tur är behöver giraffer bara dricka någon gång varannan dag. De får det mesta av vätskan de behöver från växterna de äter.

Var finns giraffer?

Men var finns giraffer? Kan vi får se dem i Umeå eller Kristianstad framåt sommaren? Ja, och nej.

De “vanliga” girafferna håller till på Afrikas savanner, söder om Sahara-öknen. Giraffen är tyvärr en hotad art, och är numera kategoriserad som sårbar.

Men visst kan du se giraffer i Sverige också. Kolmårdens djurpark har ett helt hägn med underbart fina och välskötta giraffer, som du bara måste se om du besöker denna fantastiska djurpark.

 

Gillar giraffer strumpor?

Vi på Define Me undrade naurligtvis om giraffer bär strumpor, som är vårt favoritplagg.

Våra undersökningar så här långt tyder på att giraffer ännu inte har upptäckt detta underbara klädesplagg. Men – nu kan i varje fall du skaffa dig en egen giraff hemma i Umeå eller Kristianstad, som hänger med vart du än går. Spana in våra coola strumpor med giraffmotiv!

Bli den första att ha en egen giraff i din stad. Hör av dig till oss när du har fått hem dina strumpor, och berätta vad du har döpt dina giraffer till!